İnsanlığın İlk Uygarlığı "SÜMERLER" - Sosyal Teknoloji Blogu | SOSYAPEDİ İnsanlığın İlk Uygarlığı "SÜMERLER"

İnsanlığın İlk Uygarlığı "SÜMERLER"

0

 

sumerler

S(caps)ümerler, tarih sahnesinde önemli bir yere sahip olan Mezopotamya'nın (bugünkü Irak'ın güneyi) antik halklarından biridir. MÖ 4. ve 3. binyıllar arasında yaşamış olan Sümerler, yazının bulunduğu ve ilk şehir devletlerini kuran medeniyet olarak bilinirler.

Sümerler, tarımı geliştirmiş ve sulama sistemleriyle verimli tarım alanları oluşturmuşlardır. Bunun yanı sıra, tekerleği icat etmiş, çömlekçilik ve dokumacılık gibi el sanatlarında ilerlemişlerdir. Sümerler aynı zamanda astronomi ve matematik konularında da önemli ilerlemeler kaydetmişlerdir. Ay, Güneş ve gezegenlerin hareketlerini incelemiş, takvim sistemleri oluşturmuşlardır.

Sümer şehir devletleri, kendi içlerinde bağımsız krallıklar olarak yönetilirdi. Her şehir devleti, bir tanrı veya tanrıça etrafında örgütlenmişti ve tapınaklar merkezi bir rol oynardı. Sümerler, yazıyı icat eden ilk uygarlık olarak bilinirler. Kullandıkları yazı sistemi, çivi yazısı olarak bilinir ve kil tabletler üzerine yazılırdı.

Sümer mitolojisi de oldukça zengin ve karmaşıktır. Tanrılarının insanları yaratması, tufan hikayeleri gibi pek çok şey Sümer metinlerinde yer alır.

Sümer medeniyeti, zamanla diğer medeniyetlerle etkileşime girerek Asur ve Babil gibi imparatorlukların ortaya çıkmasına katkı sağlamıştır. Ancak Sümer kültürü, tarih sahnesinden silinmemiş ve ardında insanlık tarihine önemli miraslar bırakmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
📌 Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !